onsdag 15. april 2015

Bygge skigard

Det er mange nevenyttige folk i Norge, som klarer å montere skigar portstolper og andre typer gjerder selv. Vår skigard er håndverk og skal være budbringer av vår kulturhistorie. Skigard er en av Norges eldste og største kulturikoner.

Nikkers vil bygge skigard til Ungdoms-OL. Den varer som kjent ikke evig, men en skigard kan vare veldig lenge. Det skal jo bare stå sånn og gråne, sier . En skigard består av stolper som settes parvis med skråliggende kløyvd staur surret til stolpene.

Varer ikke evig, men krever lite vedlikehold. Ved denne typen skigard bruker vi seinvokst granstaur og skived av kløyvd gran. Som bindingsverk bruker vi galvanisert ståltråd.


Det ble holdt et åpent kurs i oppsetting av skigard på Lågdalsmuseet 31. Kurset inneholdt teori om utvelgelse av virke, og hvordan dette blir . Bildet viser den gamle fegata på Portåsen. Vi arbeider løpende med å bygge skigard på Portåsen.


Vi startet et prosjekt der vi skulle fortsette skigardbyggingen fra i forrige skoleår. Vi hogg sentvoksende gran med øks til bruk som .

Todagers kurs der deltakerne lærer å bygge skigard. Det vil vil også bli gitt en innføring i skigardens historie. SKIGARD: UB Naturbruk har fått oppdraget med å bygge skigard rundt arboretet på Kvatningen.


Fra venstre: Ruth Kristine Brøndbo Tronsta . Oversikt over de som tilbyr skigard Valdres. Videre fortalte han litt om hvordan man kan bygge skigard ved å kløyve små trær med øks. Nå fortalte Monsen at han er i gang med å bygge ny innhegning for hundene med dobbel netting. Han vurderer å sette opp en skigard rundt . Førstkommende lørdag inviteres bygdefolket ut på den idylliske seterplassen Haugseter der det er mulighet for å delta i kurs i å bygge skigard.


Flere måneder etter 70-årsdagene mottok kong Harald og dronning Sonja søndag ytterligere en gave, en skigard rundt Prinsehytta i . De (Tuvengmoen Gard) kan virkelig bygge skigard! De skal bygge en skigard som skal bygges som en innhegning på fem ganger fem meter og utfordrerne har kun litt under et døgn på å klare .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.